Saab-krisen

Koenigseggs köp av Saab på väg att spricka
Uppdaterad 2009-09-26 12:45Koenigsegg Groups övertagande av Saab riskerar att spricka. Carnegie har dragit sig ur emissionen, och Mark Bishop fortsätter att sprida oro. Ägargruppen har bestämt sig för att ge affären med Saab fem dagar till.

"Om inte allt är på plats före den 30 september då är vi ute", säger den norske finansmannen och storägaren i Koenigsegg Group, Bård Eker till Dagens Næringsliv.

"Vi har hållit på länge nog. Detta kostar mycket pengar. Folk kritiserar mig för att använda mycket pengar på offshore, men jag kan lova dig att detta är ingenting jämfört med att hyra konsulter från världens alla hörn", fortsätter han.

Koenigsegg verkar ha problem med sin finansiering. Den Carnegieledda emissionen som skulle ge företaget runt 670 miljoner kronor är stoppad, enligt tidningen.

En förklaring till att Carnegie dragit sig ur är att den tidigare storägaren Mark Bishop försökt att sälja det ännu orealiserade värdet på den 22-procentiga ägarandel han hade i Koenigsegg Group. Den 25 juni blev han utmanövrerad ur samarbetet med Koenigsegg och i samband med det överfördes hans ägande jämt mellan Christian von Koenigsegg och Bård Eker.

Som betalning ska Mark Bishop ha erhållit ett avtal om ersättning vid en affär mellan Saab och Koenigsegg. Det avtalet har han försökt dumpa till olika intressenter, vilket skapat oro på marknaden.

Och han har inte anlitat vem som helst för att hjälpa honom. Enligt Dagens Næringsliv har Mark Bishop, som i dag arbetar för den kanadensiska fonden Omniarch, anlitat den norske före detta aktiemäklaren Thomas Öye. Norrmannen är bland annat dömd för häleri och har tvivelaktigt rykte.

Enligt Dagens Næringsliv fann Thomas Oye två potentiella köpare, Isaac Cohen, 26-årig arvtagare till ett fastighetsimperium, och den amerikanske advokatpartnern Peter L Briger.

Den svenska regeringen har enligt vad Bård Eker säger till Dagens Närlingsliv blivit informerad om Mark Bishops planer.

DI.SE    Publicerad 2009-09-26 06:02    Uppdaterad 2009-09-26 12:45


                                                                                                          TILLBAKA

       

  Saab s
  Veteranförening
  Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Lennart Bergström
Tel. 0520-33172
Email: gl.bergstrom@spray.se
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
Email: olle.johan@telia.com