Saab-krisen

Saab läggs ned
Uppdaterad 2009-12-21 15:42


General Motors bekräftar att bolaget inte kunnat genomföra en försäljning av Saab Automobile till nederländska Spyker, och avser att lägga ned varumärket Saab Automobile.

Det skriver Bloomberg News.

Anledningen sägs vara att affären har stött på problem på grund av att genomgången av affären, så kallad due diligence, inte blir klar innan den 31 december.

Beslutet har ingen påverkan på den affär som General Motors avtalat med kinesiska Beijing Automotive avseende förvärv av teknologi relaterad till bilmodellerna 9-3 och 9-5.

"Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs", säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors.

Saab kommer även i fortsättningen att förse Saabägare runtom i världen med reservdelar.

Näringsminister Maud Olofsson begav sig efter ett förhandsbesked ned till Trollhättan på fredagen.

Från GM:s sida säger man att förhandlingar pågått fram till fredagsmorgonen.

"Flera frågor uppstod från både vår sida och från Spyker. Alla har arbetat hårt under kort tid. Vi har letat efter potentiella köpare under hela kalenderåret", sade John Smith som är vice vd för General Motors, vid en presskonferens i Detroit.

"Vi har spenderat lång tid med Koenigsegg, men de upptäckte vissa frågor som de inte skulle kunna klara av. Och då hade vi inte mycket tid kvar. Spyker var den kandidat som vi trodde hade en möjlighet", sade Smith.

"Vi upptäckte att det fanns frågor som vi inte skulle kunna klara av att lösa", svarade Smith på frågan varför GM inte väntade till årsskiftet, som tidigare utlovats.

John Smith sade att förhandlingar pågått så sent som på fredagsmorgonen, men att frågor kring lånegarantier inte hade kunnat lösas.

NYHETSBYRÅN DIREKT    Publicerad 2009-12-18 14:52      Uppdaterad 2009-12-21 15:42


                                                                                                          TILLBAKA

       

  Saab s
  Veteranförening
  Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Lennart Bergström
Tel. 0520-33172
Email: gl.bergstrom@spray.se
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
Email: olle.johan@telia.com