Saab-krisen


Manifestationer för Saab

2010-01-06 09:34

Stödet för att rädda Saab Automobile växer på gatan och på nätet. Men hur stödet ser ut kring GM:s förhandlingsbord är mer osäkert.

"Det är bara att konstatera att det inte är de starkaste industriella aktörerna som är kvar. Vad gäller Spyker Cars har vi fortfarande inte alla grundläggande fakta om ekonomin. Det krävs mer än ett charmigt yttre", säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, som sedan GM:s avvecklingsbeslut haft kontinuerliga kontakter med GM och hugade spekulanter.

Enligt flera källor har GM satt 7 januari som deadline för att ta emot slutliga bud. Nederländska Spyker Cars är en av dem som vill övertyga GM om att få köpa Saab. Wyomingbaserade Merbanco har också pekats ut som en budgivare.

I samtal med svenska regeringen har GM sagt att om man ska sälja måste man vara säker på att affären håller.

"Man har lärt sig läxan av Saturn och Hummer", säger Jöran Hägglund.

Avvecklingsbeslutet har dragit i gång en våg av protester från hela världen. En webbsajt för Saabentusiaster i USA tog initiativ till en manifestation utanför GM:s huvudkontor Renaissance Center i Detroit på tisdagen. På den gigantiska parkeringsplatsen samlades en skara Saab-ägare, parkerade i en egen liten prydlig klunga och höll upp plakat med texten "Save Saab" för att få beslutsfattarna inne i Renaissance Center att ta reson.

En sajt, som startades av tyska Saabfans, har samlat över 19.000 namn från en rad länder under snart ett år. Det finns också en sajt där flera tusen har skrivit under att de inte tänker köpa något från GM om Saab läggs ner.

I bland annat Storbritannien, Nederländerna och Sverige planerar Saabklubbar protestrallyn söndagen den 17 januari.

TT      Publicerad 2010-01-06 09:34


                                                                                                          TILLBAKA

       

  Saab s
  Veteranförening
  Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Lennart Bergström
Tel. 0520-33172
Email: gl.bergstrom@spray.se
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
Email: olle.johan@telia.com