Saab-krisen


Tusentals tågade mot GM

Uppdaterad 2010-01-12 15:19

                    

Tusentals Saabanställda i Trollhättan lade ner arbetet i dag och samlades utanför fabriken i en manifestation mot ägaren General Motors agerande. Besvikelsen var stor bland dem. "Rädda Saab! Rädda Saab! ", löd ropen.

Talkörerna skanderade på uppmaning av Unionens ordförande vid fabriken, Anette Hellgren.

Ett stort medieuppbåd bevakade manifestationen, som hölls precis utanför Saabfabrikens huvudport. Två nya Saabar hade körts fram för att visa på företagets framtid, en olivgrön 9-3 cabriolet och en svart, ny 9-5.

"Mr Obama - please save Saab" stod det på en banderoll. "GM - General Mistake" på en annan.

Peter Järner, som arbetat på Saab i 23 år, kallar manifestationen för en "missnöjesdemonstration".

"Vi accepterar inte det GM håller på med nu. Men hoppet om att Saab ska kunna räddas är nog väldigt litet nu, tror jag. Har de bestämt sig så har de bestämt sig", säger Järner till TT.

Han tycker att General Motors skött Saab dåligt.

"De har inte velat gå på samma linje vad gäller utveckling som Saab. GM har stoppat mycket genom åren", säger Peter Järner.

De fyra fackliga klubbarna har också skrivit ett brev till amerikanska medier. Brevet är rubricerat "Varför riskera de amerikanska skattebetalarnas pengar?"

Ytterligare ett brev skickades från de Saab-anställda, detta adresserat direkt till GM:s vd och styrelseordförande Ed Whitacre. Brevet antogs vid den stora manifestation som hölls utanför Saab-fabriken på tisdagen. Det är undertecknat av "De stolta medarbetarna vid Saab Automobile AB"

Huruvida Saab läggs ned eller om det blir en försäljning är ännu ovisst. På Saab i Trollhättan bekräftar man att det finns fortsatta kontakter om en försäljning av företaget.

"Vi arbetar med två parallella spår, och hoppas naturligtvis att vi inte ska behöva använda det spår som handlar om likvidation", sade pressinformatör Gunilla Gustavs till TT.

"Det pågår fortfarande diskussioner om en försäljning av Saab Automobile", förklarade hon.

TT    Publicerad 2010-01-12 12:52    Uppdaterad 2010-01-12 15:19


                                                                                                          TILLBAKA

       

  Saab s
  Veteranförening
  Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Lennart Bergström
Tel. 0520-33172
Email: gl.bergstrom@spray.se
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
Email: olle.johan@telia.com