Saab-krisen

Tusentals bilar i Saabmanifestation
Uppdaterad 2010-01-25 13:16

Saab-karavaner ringlade på söndagen fram i flera världsdelar i en manifestation för fabriken i Trollhättan. Samtidigt vässas budkampen och slutligt besked kan komma på måndagen.

"
Vi är här för att stötta Saab-fabriken. Nu måste GM ta ett beslut att sälja", säger 37-årige dansken Jakob Jensen till TT.

                 

I sin Saab 9-5:a har han tillsammans med tre kompisar kört från norra Själland enbart för att delta i karavanen i Trollhättan där de viftade med sina danska flaggor.

Karavanen var lång. Mycket lång.

Starten gick vid Saabs bilmuseum i södra delen av staden och slutade vid fabriken och enligt polisen var det en enda lång orm av Saab-bilar utmed den fyra kilometer långa sträckan.

Antalet bilar uppskattades till en bra bit över tusen och mängden sympatisörer till flera tusen. Efter en och en halv timme var sista fordonet fortfarande kvar på startområdet medan de första då nått målet.

"Det vore en enorm skada att låta den teknologiska verksamheten här gå under", säger Henry Johansson, en 64-åring som jobbat i 35 år på Saab.

"
Nu hoppas jag på ett under, för jag är anhängare av under", säger han.

Det kom Saabar från hela Sverige. Exempelvis körde ett 30-tal ner från Mälardalen och i Stockholm tog ett Saab-gäng en tur till GM:s huvudkontor i Liljeholmen och fortsatte mot USA:s ambassad på Lidingö.

På mer än 30 platser i Europa, Asien, USA och Australien gjordes liknande manifestationer inför en väntande vecka, som kan innebära en nådastöt eller nytt liv.

In i det sista virvlar ryktena om Saab Automobiles framtid vidare och uppgift står exempelvis fortfarande mot uppgift om det återstår en eller två budgivare.

Investmentbolaget Genii Capital ifrågasatte på lördagen påståendena att man skulle vara ute ur bilden sedan nyhetsbyrån Bloomberg News från två välunderrättade källor informerats om att det nederländska sportbilsföretaget Spyker skulle vara ensamt kvar som budgivare.

Samma källor hävdade att GM troligen under måndagen lämnar besked om att Saab läggs ned eller om försöken att sälja bolaget ska fortsätta.

TT   Publicerad 2010-01-17 18:17    Uppdaterad 2010-01-25 13:16


                                                                                                          TILLBAKA

       

  Saab s
  Veteranförening
  Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Lennart Bergström
Tel. 0520-33172
Email: gl.bergstrom@spray.se
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
Email: olle.johan@telia.com